Zero Waste Lifestyle

Tips για μια zero waste κουζίνα!

Συνεχίζουμε τη σειρά άρθρων με tips προς ένα lifestyle που παράγει λιγότερα απορρίματα και άρα, είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, με την κουζίνα (αν θέλεις να δεις και το σχετικό με το μπάνιο άρθρο, μπορείς να πατήσεις εδώ).

Η κουζίνα είναι ο άλλος χώρος του σπιτιού που παράγει άπειρα απορρίμματα. Και πάλι όμως, όπως και με το μπάνιο, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποφύγουμε πολλά από αυτά είτε χρησιμοποιώντας κάποια νέα προϊόντα είτε υιοθετώντας νέες συνήθειες (ή και τα δύο, που είναι και το βέλτιστο!).

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα απορρίμματα στην κουζίνα μας:

  1. Σφουγγαράκια πιάτων: τα κοινά σφουγγαράκια πιάτων (τα πρασινο-κίτρινα) εκτός του ότι δεν ανακυκλώνονται, είναι και βλαβερά για την υγεία μας. Λόγω της σπογγώδους κατασκευής τους, συγκρατούν μέσα τους υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μετακομίζουν στα πιάτα και τα σκεύη μας. Έτσι, για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να τα αντικαθιστούμε πολύ συχνά (μία φορά την εβδομάδα, για μέση χρήση). Καταλαβαίνετε πόσα χρειαζόμαστε και πόσα πετάμε! Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για την αντικατάστασή τους: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσική λούφα, κομποστοποιήσιμα σφουγγάρια, αλλά και πλεκτά σφουγγάρια φτιαγμένα από μιας ειδικής υφής βαμβακερό νήμα που τα καθιστά αρκετά δυνατά ώστε να καθαρίζουν ακόμα και κολλημένα υπολείμματα τροφών, αλλά ταυτόχρονα αρκετά απαλά ώστε να μην γδέρνουν τα αντικολλητικά σκεύη. Θα τα βρείτε εδώ. Επίσης, για τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούρτσες με μακρύ χερούλι – προτιμήστε να είναι ξύλινο και όχι πλαστικό. Επίσης, επειδή το πλύσιμο των πιάτων, θέλει τρόπο, μπορείτε να δείτε εδώ το πώς θα πλένετε τα πιάτα σας οικολογικά, με μέγιστη εξοικονόμηση νερού και απορρυπαντικού.

  1. Καθαριστικά: στο διαδίκτυο, θα βρείτε άπειρες συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά καθαριστικά για την κουζίνα, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν τα πιο απλά υλικά που, κατά πάσα πιθανότητα, έχετε ήδη στην κουζίνα σας, όπως ξύδι, λεμόνι και σόδα. Εάν προτιμάτε τα πιο “επαγγελματικά” καθαριστικά, δώστε λίγο προσοχή στη συσκευασία τους. Σήμερα, κυκλοφορούν πολλά καθαριστικά σε ανακυκλώσιμες ή/ και ανακυκλωμένες συσκευασίες!
  2. Πλαστική μεμβράνη / Αλουμινόχαρτο / Χαρτί φούρνου: έχουμε τόσες πολλές επιλογές που, ειλικρινά, είναι κρίμα πια να χρησιμοποιούμε πλαστικές μεμβράνες και αλουμινόχαρτο για να μεταφέρουμε το κολατσιό μας. Αναζητήστε κερομάντηλα για να τυλίγετε το σνακ σας για το σχολείο ή το γραφείο, τα οποία κυκλοφορούν και σε πολύ όμορφα σχέδια! Χρησιμοποιήστε γουστόζικα lunch boxes! Όσο για το χαρτί φούρνου, υπάρχουν βάσεις σιλικόνης, που καθαρίζονται πανεύκολα και επαναχρησιμοποιούνται άπειρα!
  3. Χαρτάκια για cupcakes: εύκολη αλλαγή αυτή! Στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί να χρησιμοποιούμε χαρτάκια στα cupcakes μας; Βουτυρώστε και αλευρώστε τις θήκες και ψήστε τα cupcakes χωρίς χαρτάκι!
  4. Χαρτί κουζίνας: και το χαρτί κουζίνας μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα! Αν το χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χέρια σας, μπορείτε να έχετε μια πετσέτα κουζίνας. Αν το χρησιμοποιείτε για τα τζάμια, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με εφημερίδα (που κάνει και πολύ καλύτερη δουλειά!).
  5. Αγορές λαχανικών και φρούτων χωρίς πλαστικό: στα σούπερ μάρκετ, βρίσκουμε συχνά τα φρούτα και τα λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν και ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης. Προσπαθούμε πάντα να προμηθευόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά μας χωρίς πλαστική συσκευασία!
  6. Zero waste containers: κρατάμε τα βαζάκια από αυτά που αγοράζουμε (μαρμελάδες, μαγιονέζες κτλ) και τα επαναχρησιμοποιούμε για να αποθήκευσουμε τις αγορές μας σε όσπρια, ξηρούς καρπούς κτλ. Προσωπικά, τα μαζεύω όλο το χρόνο και το Σεπτέμβρη φτιάχνω σάλτσα ντομάτας για να έχω όλο το χειμώνα – θα δείτε ένα σχετικό ποστ τότε, stay tuned! Σημείωση: το παραπάνω δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπείτε στην κουζίνα και να πετάξετε όλα τα πλαστικά σας τάπερ! Το πλαστικό μπορεί να έχει διάφορα κακά, αλλά είναι φτηνό, ανθεκτικό και βιώσιμο. Ένας βασικός κανόνας του zero waste είναι να χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε μέχρι να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πια!

  1. Χύμα αγορές: σε συνέχεια των δύο παραπάνω, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσες περισσότερες αγορές μπορούμε χύμα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που δέχονται τα δικά μας δοχεία (τάπερ, βαζάκια κτλ) και μπορούμε να προμηθευόμαστε χύμα όσπρια, ρύζια, ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα. Επίσης, και στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να φέρνετε το τάπερ σας στον πάγκο των τυριών ή των αλλαντικών – αν και καλό είναι να ρωτήσετε αν γίνονται δεκτά, γιατί, λόγω Covid, δεν το δέχονται όλοι, αξίζει όμως η προσπάθεια! Και ένα μικρό μυστικό: αν τελικά αγοράσετε τυριά και αλλαντικά στο χαρτί του σούπερ μάρκετ και θέλετε να το ανακυκλώσετε, θυμηθείτε να αφαιρέσετε την εσωτερική μεμβράνη από το χαρτί!
  2. Δεν πετάμε φαγητό: μία πολύ βασική πηγή waste στην κουζίνα είναι το φαγητό. Καλό είναι να μην πετάμε φαγητό. Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Αν παρόλα αυτά περισσέψει φαγητό, είτε το τρώμε την επόμενη μέρα, είτε να το τροποποιούμε. Και πάλι, στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρους τρόπους εκμετάλλευσης του φαγητού που έχει περισσέψει. Μια ιδέα που κάνω εγώ, είναι να φυλάω το φαγητό που έχει περισσέψει μέσα στην εβδομάδα και να κάνουμε μια leftover day! Έτσι, γλιτώνω και μίας μέρας μαγείρεμα – win win! Σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα των τροφών, όπως οι φλούδες, μπορούμε να τις συγκεντρώνουμε σε ένα τάπερ στην κατάψυξη και, όταν μαζευτούν αρκετές, να φτιάξουμε φυσικό ζωμό λαχανικών! Τέλος, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε στο δήμο σας καφέ κάδους (συνήθως τους βρίσκετε κοντά σε καταστήματα τροφίμων ή σε εστιατόρια) και να πετάτε εκεί τα κομποστοποιήσιμα υλικά.

  1. Καφές / Τσάι: και ο καφές και το τσάι παράγουν απορρίμματα. Οι κάψουλες για εσπρέσσο, τα φίλτρα του καφέ και το σακουλάκι τσαγιού δεν ανακυκλώνονται. Αντί αυτών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες κάψουλες που τις γεμίζετε εσείς με καφέ, επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα για την καφετιέρα και επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια τσαγιού που γεμίζετε εσείς με χύμα τσάι ή / και άλλα βότανα.
  2. Ανακύκλωση: last but not least, η ανακύκλωση. Νομίζω όλοι ξέρουμε πια τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Μια καλή λύση για να συγκεντρώνετε τα ανακυκλώσιμα είναι να έχετε δύο κάδους στην κουζίνα, έναν για τα κοινά απορρίματα και έναν για τα ανακυκλώσιμα. Θέλω όμως να επικεντρωθώ σε κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στη σωστή ανακύκλωση και ίσως δεν είναι πολύ γνωστό. Πρέπει να ξέρετε ότι μόλις το 25% των απορριμάτων πάνε στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Από αυτά, το 10% δεν είναι τελικά ανακυκλώσιμο και καταλήγει στις χωματερές επειδή δεν είναι καθαρό! Πόσο κρίμα είναι αυτό! Γι’ αυτό το λόγο, πριν πετάξουμε οτιδήποτε στον κάδο ανακύκλωσης (κεσεδάκι από γιαούρτι, μπουκάλι από γάλα ή χυμό κτλ) φροντίζουμε να το ξεπλύνουμε καλά ώστε να μην έχει υπολείμματα!

Αυτός ήταν ένας μικρός κατάλογος – όχι εξαντλητικός- με αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε απορρίμματα στην κουζίνα μας. Θυμηθείτε! Η πορεία προς το zero waste είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ! Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε ούτε να κάνετε όλες τις αλλαγές μεμιάς! Σκεφτείτε ότι και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *