Zero Waste Lifestyle

Tips για ένα zero waste μπάνιο!

Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε την αλλαγή προς ένα πιο zero waste lifestyle, δηλαδή προς ένα τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ο οποίος παράγει λιγότερα ή και καθόλου απορρίμματα, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, σωστά; Και τώρα πια, υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων διαθέσιμα, γεγονός που μπορεί να μας μπερδεύει… Για να βοηθήσω λίγο σε αυτήν την πορεία προς το zero waste, σας παρουσιάζω μια σειρά άρθρων με tips για διάφορες κατηγορίες όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε τις νέες μας συνήθειες. Και πρώτο σε αυτήν τη σειρά άρθρων, είναι το μπάνιο!

Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού που παράγει πολλά απορρίμματα, αλλά ταυτόχρονα είναι και το δωμάτιο για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές (κι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο)! Είμαι σίγουρη ότι κάποιες από αυτές μπορείτε να τις φανταστείτε ή τις ξέρετε και τις εφαρμόζετε ήδη, μπορεί όμως να ανακαλύψετε και κάτι καινούργιο! Πάμε να τις δούμε μία μία;

  1. Μπατονέτες: οι κλασικές μπατονέτες δεν ανακυκλώνονται. Ευτυχώς όμως υπάρχουν είτε επαναχρησιμοποιούμενες μπατονέτες, τις οποίες ξεπλένετε με νερό μετά τη χρήση είτε μπατονέτες ξύλινες ή μπαμπού, οι οποίες ανακυκλώνονται πλήρως!
  2. Οδοντόβουρτσα: το ίδιο με τις μπατονέτες ισχύει και για τις πλαστικές οδοντόβουρτσες. Κατά πάσα πιθανότητα, όσες οδοντόβουρτσες έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή σας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κάποια χωματερή! Η εναλλακτική για αυτές είναι οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού. Όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, κόβετε το κομμάτι με το βουρτσάκι και τις “φυτεύετε” στο χώμα. Σιγά σιγά, θα επιστρέψουν στη φύση, χωρίς να την βλάψουν!

  1. Οδοντόκρεμα: όπως καταλαβαίνετε, η πλαστική συσκευασία της οδοντόκρεμας δεν ανακυκλώνεται. Και γι’ αυτό όμως υπάρχει λύση: η οδοντόκρεμα σε ταμπλέτες! Είναι σαν μικρά “χαπάκια”, τα οποία τα μασάτε και μετά βουρτσίζετε τα δόντια σας με την οδοντόβουρτσα από μπαμπού. Αν επιλέξετε αυτού του είδους την οδοντόκρεμα, καλό θα ήταν να προσέξετε να μην έρχεται σε πλαστική συσκευασία. Είναι διαθέσιμη και σε επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία, συνήθως γυάλινο βαζάκι, την οποία μπορείτε να γεμίζετε ξανά και ξανά. Επίσης, αυτού του είδους η οδοντόκρεμα είναι πολύ περισσότερο βολική για μεταφορά σε ταξίδι, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών!
  2. Οδοντικό νήμα: το οδοντικό νήμα είναι – το μαντέψατε- πλαστικό, καθώς είναι φτιαγμένο από νάυλον, γεγονός που το κάνει αδύνατο να ανακυκλωθεί! Επιπλέον, μπορεί να περιέχει και επικίνδυνα χημικά. Και εδώ όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές οδοντικού νήματος φτιαγμένου από φυσικά υλικά (μετάξι ή μπαμπού) που επιστρέφουν στη φύση χωρίς να την μολύνουν!
  3. Δίσκοι ντεμακιγιάζ: οι δίσκοι ντεμακιγιάζ είναι από τα κλασικά αντικείμενα του μπάνιου που δεν ανακυκλώνονται. Ευτυχώς, οι εναλλακτικές είναι πολλές: υφασμάτινοι ή πλεκτοί δίσκοι ντεμακιγιάζ, οι οποίοι πολλές φορές έχουν και περισσότερες χρήσεις από έναν απλό δίσκο ντεμακιγιάζ και πλένονται στο πλυντήριο ή στο χέρι για άπειρες επαναχρησιμοποιήσεις!

  1. Σαμπουάν και αφρόλουτρο: τα προϊόντα καθαρισμού σώματος και μαλλιών έρχονται σε πλαστικές συσκευασίες, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε. Στη θέση τους μπορούμε να επιλέξουμε στέρεα σαμπουάν και μαλακτικά για τα μαλλιά και σαπούνι για το σώμα. Τώρα πλέον είναι διαθέσιμα άπειρα τέτοια προϊόντα, προσαρμοσμένα σε πολλούς τύπους μαλλιών και δέρματος. Είναι σίγουρο ότι θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει! Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε το σαπούνι σας μέσα σε ένα soap saver και να κάνετε το ντους σας με αυτό. Όταν το σαπούνι θα φτάνει στο τέλος του, προσθέτετε μέσα στο soap saver την καινούργια μπάρα, αυτές κολλάνε μεταξύ τους και δεν χάνετε καθόλου από το σαπούνι σας!

  1. Σφουγγάρι: το κλασικό σφουγγάρι μπάνιου είναι και αυτό φτιαγμένο από πλαστικό. Καλύτερο για το περιβάλλον αλλά και για το δέρμα σας θα ήταν μια πιο φυσική λύση, όπως το βαμβακερό σφουγγάρι ή το σφουγγάρι από φυσική λούφα.

  1. Βούρτσα μαλλιών: και για τη βούρτσα μας, καλό θα ήταν να μην επιλέγουμε πλαστικές αλλά ξύλινες ή από μπαμπού, οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες.
  2. Χαρτί υγείας: αυτό μάλλον θα σας κάνει να κριντζάρετε… πώς είναι δυνατόν να αντικαταστήσουμε το χαρτί υγείας; Κι όμως, υπάρχει τρόπος κι αυτός δεν είναι άλλος από τον μπιντέ. Με τον μπιντέ, όχι μόνο σώζουμε πολύ μεγάλη ποσότητα από χαρτί υγείας, αλλά είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος υγιεινής. Επειδή στα σύγχρονα σπίτια συνήθως λείπει ο μπιντές (αν και ακούω ότι επιστρέφει…), ένας εύκολος τρόπος να κάνετε μπιντέ είναι το ποποβρυσάκι. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ντους μπιντέ τουαλέτας, το οποίο μοντάρεται πολύ εύκολα δίπλα από τη λεκάνη. Σε ό,τι αφορά το αντεπιχείρημα ότι ο μπιντές χρησιμοποιεί νερό, θα σας έλεγα να σκεφτείτε πόσο νερό απαιτείται για την παραγωγή του χαρτιού υγείας. Θα δείτε ότι η ζυγαριά πάλι γέρνει υπέρ του μπιντέ!
  3. Προϊόντα περιόδου: it goes without saying ότι τα προϊόντα περιόδου – ταμπόν και σερβιέτες- δεν ανακυκλώνονται, ενώ επιπλέον δημιουργούν ερεθισμούς και ενοχλήσεις. Εδώ, έχω να σας προτείνω 2 εναλλακτικές: η πρώτη είναι οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες, φτιαγμένες από υποαλλεργικά υλικά. Η δεύτερη είναι το menstrual cup, το οποίο τοποθετείται μέσα στον κόλπο και συλλέγει τις κολπικές εκκρίσεις, αντί να τις απορροφά, όπως κάνουν τα ταμπόν και οι σερβιέτες.
  4. Ξυραφάκια: καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά ξυραφάκια μίας χρήσης με αντίστοιχα μεταλλικά πολλών χρήσεων. Στο εμπόριο, θα βρούμε άπειρα σχέδια και η αντικατάσταση των λεπίδων είναι πανεύκολη!
  5. Σπατάλη ενέργειας: να μιλήσουμε και για κάτι το οποίο συνήθως παραβλέπεται και αυτό είναι η σπατάλη ενέργειας. Καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες στο μπάνιο μας με λαμπτήρες LED, οι οποίοι καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα και είναι περισσότερο αποτελεσματικά καθώς μετατρέπουν όλη την ενέργεια σε φως και όχι σε θερμότητα, όπως κάνουν οι κανονικοί λαμπτήρες.
  6. Σπατάλη νερού: φυσικά, αφού μιλάμε για το μπάνιο, θα μιλήσουμε και για το νερό. Καλό θα ήταν λοιπόν, για να κάνουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, να προτιμάμε να κάνουμε ντους αντί να γεμίζουμε τη μπανιέρα και να κλείνουμε τη βρύση την ώρα που σαπουνιζόμαστε ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Μια άλλη ωραία ιδέα εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερού είναι να συλλέγουμε το νερό που τρέχει μέχρι να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία για το ντους μας και να το χρησιμοποιούμε είτε αντί για το καζανάκι είτε για να ποτίσουμε τα φυτά μας.

Όπως λέω πάντα, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε και να επιχειρήσετε να κάνετε όλες τις παραπάνω αλλαγές με τη μία. Μπορείτε να τις προγραμματίσετε και να τις κάνετε σιγά σιγά και φυσικά να επιλέξετε όσες σας βολεύουν. Να θυμάστε ότι ακόμα και η μικρότερη αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *