Συνέντευξη με την Freyja

Δημιουργό του Freyja's Drops

Πριν ένα χρόνο περίπου, εμπνεύστηκα και υλοποίησα με τη βοήθεια πολλών δημιουργών το project Greek Crafters United, μια δημοπρασία χειροποίητων ειδών που διεξήχθη αποκλειστικά στο Instagram ενώ όλα τα έσοδα δόθηκαν στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα. Μπορείς να μάθεις περισσότερα πατώντας εδώ.

Μέσα από αυτό το project, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς δημιουργούς σαν εμένα και να θαυμάσω τη φαντασία και την τέχνη τους. Εδώ λοιπόν, στην ενότητα A maker's life, εκτός από τα behind the scenes που έχω υποσχεθεί, θέλω να σας παρουσιάζω και άλλους καλλιτέχνες που πιστεύω θα βρείτε τη δουλειά τους πολύ ενδιαφέρουσα!

Αυτή η σειρά παρουσιάσεων - συνεντεύξεων, ξεκινάει με τη Freyja, δημιουργό του Freyja's Drops. Η Freyja φτιάχνει κοσμήματα χρησιμοποιώντας ένα πολύ πρωτότυπο και αναπάντεχο μέσο: το χαρτί! Σκέφτηκα λοιπόν ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να τη γνωρίσετε και γι'αυτό το λόγο της πήρα μια συνέντευξη! Πάμε να τη δούμε;

Πες μας λίγα λόγια για σένα

Μάλιστα.. Καλησπέρα σας, αισθάνομαι πολύ αμήχανα κάθε φορά όταν πρέπει να μιλήσω για μένα, και συνήθως δεν ξέρω τί να πω... Χεχε... Λοιπόν... με λένε Φρέγια και γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.

Έχω σπουδάσει professional make-up artist & special effect/body painting και έχω κάνει διάφορα σεμινάρια ομορφιάς και περιποίησης του δέρματος, καθώς και διάφορα εργαστήρια υποκριτικής, όπως και σεμινάρια ζωγραφικής ελεύθερου, βασικού και γραμμικού σχεδίου σε σχολή γραφιστικής και interior design.

Αυτόν τον καιρό διδάσκω θεατρικό μακιγιάζ στη δραματική σχολή Αθηναϊκή Σκηνή, ενώ είμαι και στη διεύθυνση οργάνωσης και διοίκησης εκθέσεων χειροποίητων ειδών για την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Ανθρώπιστικής Δράσης: Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 

Και φυσικά είμαι η δημιουργός και παραγωγός των χειροποίητων ειδών και κοσμημάτων Freyja’s Drops, που είναι φτιαγμένα από χαρτί ακουαρέλλας, μοναδικά ζωγραφισμένα (technique with all rights reserved)

Κολιέ από τη συλλογή Under the Sea

Κοσμήματα από χαρτί λοιπόν. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το πρωτότυπο μέσο;

Για πολλά χρόνια έφτιαχνα κοσμήματα και αντικείμενα από διάφορα υλικά.. χάντρες, φωτογραφίες, σύρμα, βότσαλα, πετρώματα, υφάσματα... χίλια δυό... Στην ουσία ό,τι έβλεπα (όχι απαραίτητα χειροποίητο) και μ’ άρεσε, έλεγα γιατί να το πάρω αφού μπορώ να το φτιάξω.. και το έφτιαχνα. Κάποια στιγμή, πριν από δύο χρόνια περίπου, καθώς είχα στήσει σε μία έκθεση, κοιτάω τη συλλογή μου και ήταν σα να τα είδα ξαφνικά όλα με άλλο μάτι, εντελώς αντικειμενικά, σαν ξένος... και συνειδητοποιώ πόσο πολύ διαφορετικά ήταν όλα μεταξύ τους. Ένα μπούγιο πραγμάτων που ενώ ξεχωριστά ήταν όμορφα, στο σύνολο χάνανε όλα γιατί δεν υπήρχε τίποτα που να δένει στο μάτι... δεν ήταν cohesive που λέμε... 

Και κάπως έτσι είπα "τέλος", πρέπει να φτιάξεις κάτι μοναδικό κάτι που, αντί να το φτιάχνεις επειδή απλά μπορείς, να είναι κάτι που να μη μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος. 

Έψαξα πολύ καιρό και με μπόλικη εσωτερική αναζήτηση μέχρι να βρω τι να ’ναι αυτό που θα με γεμίζει και θα καλύπτει τη δημιουργικότητά μου χωρίς να μου φανεί μονότονο (γιατί μέχρι τότε το γούσταρα πολύ που ασχολιόμουν με διαφορετικά υλικά) και φυσικά ο μόνος δρόμος που μπορούσα να στραφώ ήταν η ζωγραφική... κάτι που το κάνω από μικρό παιδί και νιώθω πλήρης μέσα σ’αυτό. Κι έτσι προέκυψε η πρώτη συλλογή. Από χαρτί, εντελώς ανακυκλώσιμο, μοναδικό -γιατί τα σχέδια αυτά δεύτερη φορά δε γίνονται καθώς είναι ζωγραφιές-  και ξεχωριστό, γιατί όπου και να ψάξω τέτοιο κόσμημα δε βλέπω..

Σκουλαρίκια από τη συλλογή Indian Henna

Περίγραψέ μας λίγο τη διαδικασία που ακολουθείς. Πώς εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα των κοσμημάτων;

Η διαδικασία είναι δύσκολη και θέλει πολύ καιρό μέχρι να τελειώσει μια καινούρια παρτίδα.

Αρχικά, βγαίνει το σχέδιο του κοσμήματος σε πολλαπλά κομμάτια, τα οποία κολλούνται μεταξύ τους ώστε να αποκτήσει όγκο το κόσμημα. Σε αυτό το σημείο δίνεται και το σχήμα της κίνησης του κοσμήματος και η κόλλα που χρησιμοποιείται είναι τύπου ατλακόλ, που όταν στεγνώσει γίνεται σκληρή και έτσι δίνει το structure του προϊόντος.

Ακολουθεί το ξύσιμο των πλευρών με μεταλλικές ράσπες ώστε να λειανθούν οι ακμές και να μη φαίνονται τα layers των χαρτιών. Έπειτα κολλάται από πάνω το ζωγραφιστό κομμάτι, και, αφού στεγνώσει και ξυστεί, χρωματίζεται και το υπόλοιπο κόσμημα. Σειρά έχει το βερνίκι, απ’ το οποίο περνιούνται πολλές στρώσεις, ώστε να κλείσουν όλοι οι πόροι του χαρτιού και φυσικά ξύνεται κι αυτό ώστε να είναι λείο το κόσμημα και όχι "καπιτονέ" όπως είναι το χαρτί της ακουαρέλας. Κάπου εδώ φτιάχνω και τα συνδετικά κομμάτια με σύρμα που χρησιμεύουν σαν "κρίκοι" αν κάτι πρέπει να είναι κρεμαστό.

Η διαδικασία είναι τουλάχιστον 11 (εργάσιμων) ημερών, καθώς πρέπει να περνάνε και 24 ώρες μεταξύ της κάθε στρώσης κόλλας και βερνικιού, αλλά στην ουσία είναι πολύ περισσότερες γιατί, κυρίως κατά τη διάρκεια του ξυσίματος, είναι αναγκαία τα διαλείματα ημερών, γιατί κάπου εκεί βαράνε και οι τενοντίτιδες! Κάτω από 2 μήνες δε μου ‘χει πάρει ποτέ να ολοκληρώσω μία συλλογή. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα άκρως ικανοποιητικό.

Από πού αντλείς έμπνευση;

Αχ αυτή η ερώτηση.. Αισθάνομαι ότι όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να απαντούν το ίδιο σ’αυτήν την ερώτηση... Από παντού...!

Μπορεί να είναι από κάποιο ύφασμα που είδα και μου άρεσε το σχέδιο ή  κάποιο παιδικό παιχνίδι... ή από τη μουσική ή κι απ’ τα ίδια τα χρώματα. Από το καλοκαίρι ή κάποιον έθνικ προορισμό...

Οι πιθανότητες είναι άπειρες όταν είσαι στον οίστρο της έμπνευσης... και όταν δεν είσαι, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί νά ’ναι αυτό το –άκυρο– πράγμα που θα σου κάνει ξαφνικά κλικ και θα σου την ξυπνήσει.

Σκουλαρίκια από τη συλλογή Vintage Fabric και το ύφασμα που την ενέπνευσε

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τα τα ερχόμενα σχέδια! Είναι πολύ καλοκαιρινά  και φρέσκα! Είναι φρούτα και λαχανικά, πολύχρωμα και διαφόρως συνδυασμένα.  Και κατόπιν, ετοιμάζω και μια συλλογή με γεωμετρικά σχέδια, πιο συμπαγή χρώματα και φύλλα χρυσού.

Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει τις δημιουργίες σου;

Ετοιμάζεται σιγά σιγά το μαγαζί μου στο Etsy, το οποίο θα λέγεται Freyja’s Drops, ωστόσο μέχρι στιγμής δέχομαι παραγγελίες μέσω μηνυμάτων στα social media: στο Facebook με την επωνυμία Freyja’s Drops και στο Instagram στο προφίλ @freyjasdrops.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς η Freyja είχε την ευγενική πρωτοβουλία να δωρίσει σε μία από εσάς μια δημιουργία της! Ακολουθήστε το λογαριασμό μου στο Instagram για να δηλώσετε συμμετοχή!