Μικρό μάθημα ιαπωνικών – Τι είναι τα amigurumi;

Περίεργο σας φαίνεται, έτσι; Τι δουλειά έχουν τώρα τα ιαπωνικά σε ένα blog που έχει σχέση με το πλέξιμο; Θα σας εξηγήσω αμέσως!

Αυτά τα μικρά, πλεκτά, χαριτωμένα κουκλάκια που βλέπετε λοιπόν, λέγονται με μία λέξη amigurumi (προφέρεται αμιγκουρούμι)! Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τα συνθετικά ami (που σημαίνει πλεκτό, είτε με βελόνες είτε με βελονάκι) και nuigurumi (που σημαίνει γεμιστό κουκλάκι). Έτσι, βγήκε η λέξη amigurumi που σημαίνει πλεκτό γεμιστό κουκλάκι!

Ενώ λοιπόν η τέχνη αυτή προέρχεται από την Ιαπωνία και ασκείται εκεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τόσο δημοφιλής και στον Δυτικό κόσμο, ώστε να έχει ξεπεράσει και τους αρχικούς εμπνευστές!

Συνήθως τα amigurumi αναπαριστούν ζωάκια, αλλά στην πραγματικότητα οι δυνατότητες είναι απεριόριστες! Θα βρείτε amigurumi κούκλες που αναπαριστούν ανθρώπους (θυμηθείτε τα κουκλάκια που φτιάχνω εγώ και είναι αντιγραφή από φωτογραφία του παιδιού σας! Αναλυτικό σχετικό ποστ έρχεται σύντομα!), ήρωες ταινιών και κόμιξ, τέρατα, διακοσμητικά λουλούδια, φρούτα και λαχανικά.... γενικά, όλα γύρω μας μπορούν να γίνουν amigurumi!

Η τεχνική

Τα amigurumi πλέκονται κυρίως με βελονάκι, αλλά μπορούν να γίνουν και με βελόνες πλεξίματος, και γεμίζονται με γέμισμα για μαξιλάρια. Είναι αυτό που τα κάνει να είναι τόσο μαλακά και έτοιμα για ζούληγμα!

Το πιο ενδιαφέρον στην κατασκευή τους είναι ότι φτιάχνονται τμηματικά, δηλαδή σε κομμάτια. Για παράδειγμα, στην καμηλοπάρδαλη που βλέπετε, το σώμα, το κάθε χέρι, το κάθε πόδι, η μουσούδα, τα αυτιά και τα κερατάκια είναι όλα πλεγμένα ξεχωριστά και ραμμένα μεταξύ τους εκ των υστέρων έτσι ώστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα! Επίσης, τα amigurumi πλέκονται πολύ σφιχτά για να μην φαίνεται από μέσα το γέμισμα.

Τις περισσότερες φορές, πλέκονται με βαμβακερό ή ακρυλικό νήμα και αυτό τα καθιστά ασφαλή από την άποψη των αλλεργιών, ενώ και το γέμισμα είναι "ψημένο" για τον ίδιο λόγο. Τα ματάκια που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ματάκια για κούκλες και λέγονται "μάτια ασφαλείας". Παρ'όλα αυτά και ενώ είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βγουν, δεν θεωρούνται ασφαλή για μωρά και παιδιά κάτω των 3 ετών που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν διαλέγετε ένα amigurumi. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές έτσι ώστε και τα μικρά παιδάκια να μπορούν να χαρούν αυτά τα μαλακά κουκλάκια!

Ας μάθουμε άλλη μια λέξη!

Και αυτή δεν είναι άλλη από την kawaii (προφέρεται καουάιι - ναι, με 2 ι) ! Kawaii σημαίνει γλυκούλι, χαριτωμένο και αποτελεί μεγάλο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά τα ρούχα, τη διασκέδαση, το φαγητό, τα παιχνίδια, ακόμα και την προσωπική εμφάνιση! Πολλά πράγματα που γνωρίζουμε κι εμείς είναι kawaii - τρανταχτά παραδείγματα η Hello Kitty και ο Pikachu!

Φυσικά, τα amigurumi που είναι τόσο γλυκούλια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι... kawaii!

Πώς σας φάνηκε αυτό το μικρό μάθημα ιαπωνικών; Ενδιαφέρον δεν ήταν;