Μάθε κι εσύ πλέξιμο, μπορείς!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το πλέξιμο κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς! Οι αιτίες πολλές, αλλά νομίζω οι κυριότερες είναι αφενός ότι πλέον κυκλοφορούν άπειρα σχέδια, μοντέρνα, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα σεμεδάκια της γιαγιάς μας που έχουμε εξοστρακίσει από τα σπίτια μας και αποτελούν τη μόνη σύνδεση που κάνουμε με το πλέξιμο και αφετέρου, το γεγονός ότι πλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το πλέξιμο έχει άπειρα οφέλη για την υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική!

Εάν βρίσκεσαι κι εσύ στη θέση που ήμουν κι εγώ πριν μερικά χρόνια (βλ. Έτσι άρχισαν όλα), θέλεις να μάθεις πλέξιμο αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και πού να απευθυνθείς, σου έχω εδώ έναν μικρό οδηγό με σκοπό να σε ξεμπερδέψω!

Μάθε μόνη σου

Στη σημερινή εποχή, στο Διαδίκτυο μπορείς να τα μάθεις όλα! Τι πιο απλό λοιπόν από το να ξεκινήσεις από εκεί;

  • Δωρεάν βιντεάκια στο YouTube: το αγαπημένο μας site είναι κυριολεκτικά γεμάτο από βίντεο για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις και να μάθεις τις βασικές πλέξεις. Υπάρχουν άπειρα κανάλια, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά απ'όπου μπορείς να πάρεις όλες τις βασικές πληροφορίες. Μερικά από τα δικά μου αγαπημένα είναι τα Kiki Crochet (ελληνικά), 4Elli (ελληνικά), Simply Daisy (αγγλικά).
  • Η πλατφόρμα Craftsy (πλέον Bluprint): με βιντεομαθήματα για ο,τιδήποτε δημιουργικό μπορείς να φανταστείς (άρα και για πλέξιμο) και με ένα μικρό μηνιαίο fee, μπορείς να μάθεις με το δικό σου ρυθμό, έχεις ένα δομημένο μάθημα και μπορείς να κάνεις και ερωτήσεις στον instructor σου! Απαραίτητη προϋπόθεση να μιλάς καλά αγγλικά.

Μάθε με δάσκαλο

Το να μάθεις μόνη σου δεν είναι πάντα εύκολο. Καταρχάς, χρειάζεται να έχεις ένα επίπεδο αυτοπειθαρχίας, κάτι που δεν διαθέτουν όλοι (κι εγώ πρώτη!). Κατά δεύτερον, πολλές φορές μπορεί να σου δημιουργηθούν απορίες που να μπορεί να στις λύσει μόνο κάποιος άνθρωπος επιτόπου. Τρίτον, μπορεί να σου αρέσει βρε αδελφέ, αυτή η αίσθηση κοινότητας όταν ανήκεις σε μία τάξη ή η ώρα του μαθήματος να είναι η ώρα που χαλαρώνεις σε έναν χώρο που δεν είναι το σπίτι σου ενώ ταυτόχρονα ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει!

  • Μπορεί να είσαι από τις τυχερές που διαθέτουν μια γιαγιά, μια θεία, μια ξαδέλφη ή μια φίλη που γνωρίζει πλέξιμο και είναι και πρόθυμη να σου δείξει. Εκμεταλλεύσου την! Κι αν θέλεις να την ευχαριστήσεις για το χρόνο που σου αφιερώνει, πάρτης δώρο μερικά κουβάρια νήμα!
  • Επίσης, στα καταστήματα που πουλάνε νήματα, πολύ συχνά διοργανώνονται δωρεάν σεμινάρια πλεξίματος. Φυσικά, εννοείται ότι τα υλικά σου θα τα αγοράσεις από το ίδιο μαγαζί που διοργανώνει το σεμινάριο, μην πας έτοιμη με τα υλικά σου αγορασμένα από αλλού, είναι αγένεια!
  • Υπαρχουν και σεμιναριακοί χώροι που διοργανώνουν σεμινάρια πλεξίματος έναντι κάποιου ποσού. Διάβασε καλά την περιγραφή του σεμιναρίου πριν επιλέξεις για να είσαι σίγουρη ότι σου ταιριάζει!

Θα μου επιτρέψετε εδώ αγαπητοί μου αναγνώστες να παινέσω λίγο και το σπίτι μου και να σας ενημερώσω ότι διοργανώνω σεμινάρια πλεξίματος με βελονάκι για αρχάριους, στον πολυχώρο εκδηλώσεων Iokasti's Art, στον Κολωνό (5 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό μετρό Σεπόλια). Ο πρώτος κύκλος ξεκινάει στις αρχές Μαρτίου και φτάνει μέχρι αρχές Απριλίου ενώ η τιμή συμπεριλαμβάνει τα υλικά και τα ροφήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και δηλώσεις συμμετοχής εδώ. Σπεύσατε γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες!