Φτιάχνουμε μαρτάκια με την τεχνική Kumihimo!

Καθώς ο Μάρτης πλησιάζει, σκέφτηκα να σας δείξω πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα βραχιολάκια με κόκκινο και λευκό νήμα για να μην σας κάψει ο ήλιος! Αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνική Kumihimo.

Η λέξη είναι ιαπωνική (πολλά ιαπωνικά σε αυτό το blog! Δείτε κι εδώ: Μικρό μάθημα ιαπωνικών) και προέρχεται από τις λέξεις kumi που σημαίνει πλέκω ή συγκεντρώνω μαζί και τη λέξη himo που σημαίνει κλωστή. Οπότε, η λέξη kumihimo σημαίνει πλεγμένες, "συγκεντρωμένες μαζί" κλωστές!

Η τεχνική έχει τη δική της ιστορία: αρκεί να σας πω ότι αρχικά τα κορδόνια kumihimo χρησιμοποιήθηκαν από τους σαμουράι, τόσο με διακοσμητικό όσο και με λειτουργικό στόχο, τα χρησιμοποιούσαν δηλαδή για να διακοσμούν αλλά και για να συγκρατούν την πανοπλία τους. Στη σημερινή εποχή, πολλοί τα φορούν σαν βραχιόλια ή σαν κολιέ και θυμίζουν λίγο τα βραχιόλια φιλίας που φορούν τα κορίτσια (αλήθεια, εσείς φτιάχνατε τέτοια;)

Για να πλέξετε kumihimo μπορείτε να προμηθευτείτε από κατάστημα με είδη χειροτεχνίας έναν kumihimo disk. Στη δική μας την περίπτωση όμως θα φτιάξουμε τον δικό μας δίσκο με τα πιο απλά υλικά!

Για την κατασκευή λοιπόν θα χρειαστούμε:

  1. Ένα κομμάτι χαρτόνι
  2. Ψαλίδι
  3. Κλωστές ή νήμα σε κόκκινο και λευκό χρώμα
  4. Ένα ποτήρι (ένα ποτήρι;;;; Συνεχίστε την ανάγνωση!)
  5. Ένα μολύβι

Βήμα 1ο: Χρησιμοποιώντας το ποτήρι, σχεδιάζουμε με το μολύβι έναν κύκλο στο χαρτόνι. Στη συνέχεια, κόβουμε με τον ψαλίδι αυτόν τον κύκλο.

Βήμα 2ο: Βρίσκουμε την μέση του κύκλου και ανοίγουμε μια τρύπα βάζοντας μέσα την μύτη του ψαλιδιού. Γυρνάμε σιγά σιγά το ψαλίδι γύρω γύρω για να ανοίξει λίγο η τρύπα (προσοχή σε αυτό το βήμα, εγώ κόπηκα!)

Βήμα 3ο: Χωρίζουμε με το μολύβι και με έναν χάρακα τον κύκλο σε 8 ίσα μέρη και με το ψαλίδι ανοίγουμε μικρές εγκοπές στις γραμμές μας.

Βήμα 4ο: Κόβουμε 7 κομμάτια νήμα, μήκους περίπου 40 εκατοστών. Για το συγκεκριμένο σχέδιο, εγώ χρησιμοποίησα 3 λευκά και 4 κόκκινα.

Βήμα 5ο: Κρατάμε τις άκρες των νημάτων μας μαζί και τα δένουμε κόμπο αφήνοντας ένα περιθώριο

Βήμα 6ο: Περνάμε τον κόμπο μέσα από την κεντρική τρύπα που ανοίξαμε. Εάν η τρύπα είναι μεγάλη μπορούμε να στηρίξουμε τον κόμπο με ένα σελοτέιπ.

Βήμα 7ο: Περνάμε ένα ένα τα νήματά μας στις εγκοπές που έχουμε ανοίξει. Φυσικά μία θα μείνει κενή.

Βήμα 8ο: Τελειώσαμε με την προετοιμασία και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το πλέξιμο! Προσέξτε την παραπάνω φωτογραφία: η κενή εγκοπή (την ονομάζουμε 0) είναι στο κάτω μέρος - και εκεί πρέπει να είναι πάντα. Πώς ξεκινάμε: Μετράμε 3 κλωστές πίσω από την κενή εγκοπή (σε αυτήν την περίπτωση βρίσκουμε την κόκκινη), την πιάνουμε, την περνάμε από πάνω και την μεταφέρουμε στην κενή εγκοπή (το 0). Οπότε, ο δίσκος μας τώρα είναι έτσι:

Βήμα 9ο: Μεγάλη προσοχή σε αυτό το βήμα! Γυρνάμε τον δίσκο μας αριστερόστροφα (δηλαδή, αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού) ώστε η κενή εγκοπή (εκεί που βλέπετε το 3 στην παραπάνω φωτογραφία) να πάει στο κάτω μέρος και να γίνει 0. Έτσι:

Βήμα 10ο: Τώρα, στη θέση 3 είναι η λευκή κλωστή. Την παίρνουμε, την περνάμε από πάνω και τη μεταφέρουμε στην κενή εγκοπή.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, γυρίζοντας πάντα αριστερόστροφα το δίσκο ώστε η κενή εγκοπή να βρίσκεται στο κάτω μέρος, μετράμε 3 κλωστές πίσω από την κενή εγκοπή και μεταφέρουμε στη θέση 0 εκείνη την κλωστή - επαναλαμβάνουμε δηλαδή τα βήματα 9 και 10.

Σιγά σιγά, μέσα από την τρύπα, θα δούμε να σχηματίζεται το μαρτάκι μας:

Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το βραχιόλι μας να φτάσει στο επιθυμητό μήκος. Όταν γίνει αυτό, τραβάμε τις κλωστές μέσα από την τρύπα, δένουμε έναν κόμπο στην άκρη δημιουργώντας μια θηλιά για να φτιάξουμε ενός είδους κούμπωμα για να μπορούμε να το φορέσουμε.

Εγώ έφτιαξα 2: το πάνω που βλέπετε είναι με 6 κόκκινες κλωστές και 1 λευκή, ενώ το κάτω είναι με 4 κόκκινες και 3 λευκές. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε όποιον συνδυασμό θέλετε!

Ένα εύκολο DIY με νήμα που δεν απαιτεί καμία γνώση πλεξίματος! Γι'αυτό, σας προτείνω να φτιάξετε πάνω από 1 δίσκους και να δώσετε και στα παιδάκια σας! Αρκεί να τους εξηγήσετε πώς μετράμε τις κλωστές και ότι πρέπει πάντα να γυρνάμε το δίσκο αριστερόστροφα ώστε η κενή εγκοπή να βρίσκεται στο κάτω μέρος.

Πολύ θα χαρώ να δω τα μαρτάκια σας ενώ είμαι πάντα στη διάθεσή σας για απορίες!